TPMS - mitä se tarkoittaa?
Se tarkoittaa sitä, että itse pyörän sisällä on anturi, joka lähettää signaalin renkaan ilmanpaineesta ja lämpötilasta, mikä puolestaan voidaan lukea auton kojelaudasta. Parempi rengaspaineen valvonta antaa nopean tiedon siitä, että on aika lisätä ilmaa renkaaseen. Oikea ilmanpaine johtaa alhaisempaan polttoaineen kulutukseen ja rengas saa paremmat ajo-ominaisuudet.
Kuinka tiedän, onko autossani TPMS?
Jos kojelaudassa on oranssinvärinen huutomerkillä merkitty lamppu, joka syttyy käynnistäessäsi auton, niin autossasi on todennäköisesti EU-asetuksen vaatima järjestelmä.
Minkä tyyppinen TPMS autossa voi olla?
Jotkut TPMS-järjestelmät valvovat pyörän pyörimisnopeutta, kun taas toisissa on anturit renkaiden sisällä rengaspaineen mittaamiseksi. TPMS-järjestelmää, joka valvoo pyörän pyörimisnopeutta, kutsutaan nimityksellä "passiivinen TPMS", kun taas järjestelmä, joka mittaa itse rengaspaineen, kulkee nimityksellä "’aktiivinen TPMS".
Passiivisen ja aktiivisen TPMS-järjestelmän erot?
Passiivinen TPMS käyttää pyörän nopeusanturin antamaa tietoa pyörän kierrosluvun ja nopeuden mittaamiseen. Tämän tiedon avulla järjestelmä voi lukea renkaiden koosta. Kun järjestelmä havaitsee, että jokin pyörä pyörii nopeammin kuin muut, se olettaa että rengaspaine on liian alhainen varoittaen siitä sinua kuljettajana.
Aktiivinen TPMS käyttää sen sijaan itse renkaan sisällä olevia paineantureita ja mittaa paineen tason. Kaikki tiedot lähetetään sitten keskusyksikköön, jossa ne analysoidaan, jotta nähdään, onko rengaspaine alhaisempi kuin sen pitäisi olla.
Passiivisen TPMS-järjestelmän edut ovat, että se on usein edullisempi kuin aktiivinen TPMS, sekä se, että se tarvitsee vähemmän huoltoa ja ohjelmointia. Haittapuolena on kuitenkin, että se saattaa näyttää harhaanjohtavasti, jos ostat suuremmat tai pienemmät renkaat, tai jos renkaat kuluvat epätasaisesti.
Aktiivisen TPMS-järjestelmän edut ovat, että se näyttää harvoin väärin ja se on helppo synkronoida uudelleen renkaanvaihdon jälkeen. Akun käyttöikä on pitkä ja se kestää usein vuosikymmenenkin. Negatiivisia puolia aktiivisessa TPMS-järjestelmässä on, että se on yleensä kalliimpi, vaatii kalliimpia työkaluja ja kun akku on lopussa, täytyy koko anturi vaihtaa.
Jos sinulla on aktiivinen TPMS, sinun tulee huolehtia siitä, että sinulla on se kaikissa talvirenkaissasi, jotta järjestelmä toimisi.
Mitä tapahtuu renkaanvaihdon yhteydessä?
Jos vaihdat renkaat autoon, jossa on TPMS, saattaa se johtaa siihen, että tämä järjestelmä ei enää toimi, kuten sen pitäisi. Autonvalmistajat valitsevat itse, minkä tyyppisen järjestelmän he haluavat asennettaviksi autoihinsa, minkä johdosta virheet saavat ilmetä eri tavoin. Jos esimerkiksi vaihdat autoon renkaat, joissa ei ole rengaspaineantureita, tulee auto osoittamaan, että anturit puuttuvat. TPMS on jotain erittäin uutta, eikä sitä ole ehditty vielä täysin mukauttaa renkaidenvaihtorutiinien mukaiseksi. Ja tämä merkitsee sitä, että sääntöjä ja rutiineja saatetaan muuttaa.
Jos autossasi on anturit renkaissa, silloin myös talvirenkaissasi tulee olla anturit, jotta TPMS toimisi (vapaaehtoista autonomistajalle). Auton mukana tulevassa ohjekirjassa lukee yleensä selkeästi, mikä järjestelmä autossa on. Toinen vaihtoehto on, että valitset sen järjestelmän, jota ehdotamme sinulle joko puhelimitse tai verkkosivullamme.
Voit myös ottaa yhteyttä autonvalmistajaasi tai merkkiliikkeeseen. Useimmissa tapauksissa voimme myydä, ohjelmoida ja asentaa pyöräsi/renkaasi TPMS-järjestelmän avulla. Poikkeustapauksissa voi olla, että tarvitsee tehdä yksinkertainen jälkiohjelmointi, esimerkiksi paikallisessa merkkiverstaassa tai rengaskaupassa. Näissä tapauksissa Renkaatvaihtoon ei voi kattaa lisäkustannuksia, joita toimenpide mahdollisesti aiheuttaa.
Tilaa uutiskirjeemme ja saat uutisia ja tarjouksia!
Tilaa uutiskirjeemme ja saat uutisia ja tarjouksia!
Renkaat ja vanteet 2002 alkaen
Renkaat ja vanteet 2002 alkaen
We use cookies to improve user experience. Read more cookie policy.
Hyväksy