Humany

EU rengasmerkintä - Mitä se on?

1. marraskuuta 2012 otettiin käyttöön uusi polttoaineen kulutuksen, märkäpidon, vierintävastuksen ja melutason merkintä, niin kutsuttu "European Tyre Label". Tätä voidaan verrata merkintään, joka jo löytyy astianpesukoneista, pesukoneista, jääkaapeista ja pakastimista. EU-merkintä otettiin käyttöön vaarojen ja ympäristötietoisuuden vuoksi. Nyt tämä lainsäädäntö on tullut myös rengasmarkkinoille. Aiemmin oli hankalaa saada tietoa renkaiden luotettavuudesta, ja eri rengasvalmistajien tuotteiden vertailu on ollut hyvin vaikeaa, koska he käyttivät eri termejä ominaisuuksien määrityksissä. Uuden merkinnän tavoitteena on muuttaa ostajien ajatustapaa, saamalla heidät valitsemaan polttoainetaloudellisimpia, turvallisimpia ja melutaso hiljaisempia renkaita. Täten kasvaa tuottajien kilpailutaso, koska heidän on tuotettava turvallisia renkaita. Kuluttajat voivat tällöin, ilman huijauspelkoa, helpommin verrata renkaiden suorituskykyä hintaan.Andris Piebalgs, EU-energiakomissaari, kommentoi lakia: ”Olen erittäin tyytyväinen renkaiden merkintää koskevaan lainsäädäntöön. Tämä on tyypillinen win-win-tilanne, jossa kuluttajilla ja ostopäälliköillä on suurempi mahdollisuus valita turvallisempia renkaita, vähemmällä rengasmelulla ja säästää rahaa niiden polttoainekuluissa, samalla kun koko EU hyötyy tieliikenteen päästöjen vähentymisestä.”


Miten se toimii?

EU on luonut merkintäjärjestelmän, jonka avulla kiinnitetään renkaiden turvallisuus- ja ympäristönäkökohtien arvostelussa huomiota kolmeen kohtaan: vierintävastukseen, märkäpitoon ja melutasoon. Nyt tämän merkinnän on tultava esiin kakkien myyntisuhteiden yhteydessä ja renkaiden teknisissä tiedoissa, kuten esitteissä, lentolehtisissä ja verkkosivustoilla.
Vierintävastus (jolla on vaikutusta polttoaineen kulutukseen).

 • Vierintävastuksen arvosteluasteikko pitää olla A:n ja G:n välinen.
 • A-luokan renkailla on 6,5 prosenttia parempi polttoaineen käyttö kuin G-luokan renkailla.
 • Tämä tarkoittaa, että jos ajat 10.000 km A-luokan renkailla, niin säästät 50 litraa polttoainetta verrattuna G-luokan renkaisiin.
 • Tämä on keskiarvo, riippuen täysin tien pinnasta, reitistä ja ajotyylistä.
Märkäpito-ominaisuudet:

 • Arvosteluasteikko on A- G luokitettu. Missä A ilmaisee lyhimmän jarrutusmatkan ja G pisimmän.
 • D- tai G-luokitusta ei myönnetä henkilöautoille eikä kevyille kuorma-autoille.
 • Luokitus tapahtuu testaamalla renkaiden jarrutuskykyä tiellä, jossa on 0,5-1,5 mm vettä.
 • Ajettaessa 80 km/t on A ja G luokan renkaiden jarrutusmatkassa neljän auton (noin18 metrin) pituusero.
Melutaso:

 • Ajettaessa yli 50 km/t, ylittää vierintävastuksen melu yleensä moottorin äänen.
 • Rengasmerkinnässä tulee renkaan mittakaavoihin tunnus. Korkean melutason renkaat on merkitty mustilla tunnuksilla ja hiljaiset renkaat valkoisilla tunnuksilla.
 • Kolmen mustan asteikon renkaat saavuttavat nykyisen eurooppalaisen standardin, mutta eivät ole enää sallittuja vuonna 2016 uusien sääntöjen käyttöön tulon jälkeen.
 • Renkaat, joissa on kaksi mustaa merkkiä ovat jo hyväksytty vuoden 2016 sääntöjen mukaan.
 • Yhden mustan asteikon renkaat tulee olemaan vähintään kolme desibeliä hiljaisemmat uuden, vuonna 2016, tulevan säännön mukaisesti.Miten tämä vaikuttaa minuun kuluttajana?

Kaikissa Suomessa ja koko EU:ssa myytävissä, uusissa renkaissa on oltava tämä merkintä. Uusi lainsäädäntö on luotu auttamaan kuluttajia, joten he voivat valita turvalliset renkaat. Kuluttajien pitää voida luottaa siihen, että heidän uudet renkaansa ovat testattu vierintävastus-, jarrutus ja melukokeissa. Tämä tarkoittaa myös sitä, että autoilijat voivat vertailla eri renkaita ja saada tarkempia tietoja, kuten esim. mallista, jossa on alhaisin häiriötaso. Jos asiakkaalla ostaessaan ei ole mahdollista nähdä renkaasta kuvaa, niin silti tämä merkintä täytyy olla siten näkyvissä, että asiakas voi lukea sen. Tämä koskee myös autojen jälleenmyyjiä, eli jos asiakkaat haluavat ostaa renkaat mukaan, niin merkinnän on oltava esillä.Riippuen rengasmarkkinan kasvusta ja muutoksesta on laskettu, että tehokkaamman polttoaineen kulutus vähentää öljyn päästöjä 2,4–6,6 miljoonaa tonnia EU:ssa vuoteen 2020 mennessä. Tämä kulutus vähennys on verrattavissa koko Unkarin öljyn kulutukseen vuodessa.


Hiilidioksidipäästöt vähenevät, niiden on arvioitu laskevan kaikkien ajoneuvojen osalta 1,5 - 4 miljoonaa tonnia vuosittain. Päästömäärä on verrattavissa 0,5-1,3 miljoonan henkilöauton poistumiseen EU: n tieliikenteestä vuosittain.

Yhteenveto: Uudella lainsäädännöllä on suora vaikutus ympäristöön. Kun useimmat kuluttajat hyödyntävät tätä uutta merkintää, niin se auttaa osaltaan parantamaan elinympäristöämme ja turvallisuutta.

Lue lisää